30. May 2020
Navigation
Forside
Medlemsforeninger
Nyheder
Socialrådgiver
Gælds Rådgivning
Bliv frivillig Rådgiver
Aktiviteter
Links
Debatforum
Fotoalbum
Kontakt LO
Søg
Kampagner
Gældsrådgivning

Læs FAGET

Voksenlærling

Lærligeordning og praktikpladsaftaler

Arbejdsgivernes indstilling løser ikke flaskehalsen om at skaffe arbejdskraft.

Der er gang i alle hjul, og det går godt med beskæftigelsen på næste alle områder. Det er godt for Danmark, og for vores fælles velfærd, men bestemt lige så godt for den borger som er blev flyttet ud af ledighedskøen. Ledigheden er rekordlav i de fleste kommuner, og lokalt i Hjørring var ledigheden i maj på 3,5 % af den samlede arbejdsstyrke, mens den i Frederikshavn var på 3,9 %. Et fald i ledigheden på 0,6 % i Hjørring siden maj 2018, og i Frederikshavn på 0,5 %.

Inden for byggevirksomhederne oplever hver tredje virksomhed manglen på arbejdskraft, og firmaerne har svært ved at få håndværkere nok til at følge med opgaverne i ordrebøgerne. På trods af at hver tredje virksomhed oplever manglen på arbejdskraft, så er der blandt byggevirksomhederne kommet en helt forkert kultur, når det kommer til selv at forsøge at løse problemet med den manglende arbejdskraft.

Siden 2008 er brugen af korte praktikaftaler stegt fra at 4 ud af 100 aftaler var korte praktikaftaler, til at i dag så er det 4 ud af 10 lærlinge der står med korte praktikaftaler, og med usikkerheden for hvad morgendagen bringer, og om de ender blandt dem der må tage en alt for stor del af deres uddannelse i skolepraktikken. Alt for mange lærlinge inden for byggeuddannelserne har oplevet at været inden i skolepraktikken, selvom der har været rigtig gode tiden de sidste mange år indenfor byggefagene.

Når belønningen til erhvervsskolerne er den samme, om det er korte praktikaftaler eller en lang, fra Undervisningsministeriet, så er der et klart økonomisk incitament for Erhvervsskolerne, til at anbefale arbejdsgiverne at lave korte praktikaftaler. Det virker helt forkert.

Fra fagforeningerne er der helt klart et ønske om at der skal være en større belønning ved at lave lange praktikaftaler med lærlingen, og et mindre beløb for en kort aftalt, så incitamentet blev større for erhvervsskolerne for at anbefale virksomhederne at lave lange praktikaftaler. Det vil være i de flestes interesse, at vi få gjort op med denne helt forkerte kultur i virksomhederne.

De korte praktikaftaler udspringer af finanskrisen, og ifølge underdirektør Louise Pihl fra Dansk Byggeri, har virksomhederne holdt fast i dem. De korte aftaler fungerer godt, og de er med til at skabe muligheder for virksomhederne kan tage flere lærlinge ind.

På den stigning vi ser i brugen af korte praktikaftaler, er det tydeligt at virksomhederne ikke bare har holdt fast i de korte aftaler, men for hvert år er blevet bedre og bedre til at gøre brug af et værktøj som skulle hjælpe under finanskrisen. Vi er nu langt på den anden side af finanskrisen, så hvorfor er de kort praktikaftaler ikke blevet afskaffet, eller i det mindst blevet på et niveau, så det var under 10 % af lærlingene indenfor byggefagene, der havde korte praktikaftaler?

I 2016 indgik arbejdsmarkeds parter og den daværende regering en trepartsaftale, med et mål om at der skulle oprettes op mod 10.000 flere praktikpladser, for at skaffe nogle af de 70.000 faglærte vi kommer til at mangle i Danmark i 2025. De korte praktikaftaler skulle, ifølge underdirektør Louise Pihl fra Dansk Byggeri, være med til at virksomhederne kan tage flere lærlinge ind. Det går desværre den helt forkerte vej med at få øget antallet af praktikpladser i forhold til trepartsaftalen, og udsigten til en uddannelse med den ene korte praktikaftale efter den anden, er bestemt ikke med til at få flere unge ind i fagene, og i gang med en uddannelse.

En anden udfordring som får virksomhederne til at lave korte praktikaftaler, er at de er blevet mere specialiseret, så de ikke har arbejde til at uddanne en lærling i et helt forløb, udtaler Louise Pihl til avisen Danmark. Men den udfordring kan de passende kigge mod den Maritime lærlingeordning, som mandag den 1. juli modtog praktikpladsprisen. Her har virksomhederne netop selv taget ansvar for uddannelsen af lærlinge, og er selv gået sammen for at kunne give hele uddannelsen. 13 medlemsvirksomheder er i dag med i ordningen, og antallet af lærlinge, som er med i ordningen, er på 50 lærlinge. Ordningen har været med til at skabe et godt samarbejder og miljø mellem virksomhederne, og gjort det letter at oprette delelærlinge og at ansætte en lærling.

En så håndholdt indsats, som den Maritime lærlingeordning, er en investering fra virksomhederne i at skaffe den nødvendige arbejdskraft til fremtidens arbejdsmarked, som alle andre erhvervsområder kunne lærer noget af, i stedet for at læne sig tilbage og håbe på at tilgangen af udenlands arbejdskraft skal løse flaskehalsproblemet.

Den Maritime lærlingeordning har været med til at antallet af lærlinge er steget i de nordjyske Maritime virksomheder, og de er den vej rundt med til at de nordjyske virksomheder ligger i top når det gælder om at leve op til trepartaftalen fra 2016, om at øge antallet af praktikpladser med 10.000 på landsplan.

Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentr
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal vre registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge indeller oprette dig som bruger for at kunne stemme.

Teksten er ikke vurderet.
Medlemsforeninger
3F - Frederikshavn
3F Murerne
3F Skagerak
Blik- og Rørarbejderforbundet
Dansk El-forbund
Dansk Metal Vendsyssel
Ejendomsfunktionærerne
FOA Frederikshavn
FOA Vendsyssel
Fødevareforbundet NNF
HK
Malerforbundet
Socialpædagogerne
Teknisk Landsforbund