31. May 2020
Navigation
Forside
Medlemsforeninger
Nyheder
Socialrådgiver
Gælds Rådgivning
Bliv frivillig Rådgiver
Aktiviteter
Links
Debatforum
Fotoalbum
Kontakt LO
Søg
Kampagner
Gældsrådgivning

Læs FAGET

Voksenlærling

Udenlandsk arbejdskraft

Arbejdskraft uden bøvl?.

Jeg tror ikke at jeg har deltaget i et eneste møde i mine halvandet år som formand for LO Vendsyssel, hvor arbejdsgiversiden ikke har talt om behovet for udenlandsk arbejdskraft, mangel på kvalificeret medarbejdere og undskyldninger for, hvorfor netop de ikke kan se så langt frem i ordrebøgerne, at de tør, laver praktikaftaler med nye lærlinge.

En analyse fra COWI peger på, at efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft ikke alene mættes med øget rekruttering og opkvalificering på det danske arbejdsmarked. Med den analyse i hånden vil Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu iværksætte en indsats for at styrke særligt små og mellemstore virksomheders muligheder for at tiltrække, modtage og fastholde kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, skriver Jakob Riis i et debatindlæg i Nordjyske søndag den 30. juni.

Henrik Krogh Holm, formand for Dansk Byggeri Nordjylland, er i debatindlæg den 3. juli i Nordjyske ude med ønsker til den nye regering om at, de ældre, der er friske nok til at gå på arbejde, ikke bliver trykket ud af arbejdsmarked, at der ligger en stor og vigtig opgave i at få flere unge til at interessere sig for en fremtid som f.eks. murer eller brolægger. Og så har Dansk Byggeri Nordjylland et ønske om, at de "uden bøvl kan tiltrække udenlandsk medarbejder".

Det er sjovt at formand for Dansk Byggeri Nordjylland bringer brolægger på banen, når man dagen før har kunne læse i Horsens Folkeblad, at et stort kommunalt projekt på Torvet i Horsens er blevet udført at en anlægsgartner, som ikke havde en eneste brolægger ansat, da de gik i gang med brolægningen på torvet. I stedet for startede anlægsgartnerfirmaet projektet op med en håndfund arbejdere, som "uden bøvl" var hentet ind fra et ikke EU-land. De fagfolk, der har kigge på det arbejde der er blevet udført på Torvet i Horsens, har vurderet, at man ikke kunne bestå en brolægger-svendeprøve med den indsats. Der er heller ingen forventning til, at arbejderne fra projektet i Horsens skal bestå en brolægger-svendeprøve, for opgaven er blevet udført, uden at der indtil nu har været en eneste brolæggerlærling i projektet. Hvordan skal det få flere unge til at interessere sig for en fremtid som brolægger, når virksomhederne ikke vil lave praktikaftaler og tager lærlinge til opgaverne?

Historien fra Horsens er endnu et pragteksempel på, at et dansk firma "uden bøvl" henter ufaglært, udenlandsk arbejdskraft ind til at lave et stykke special arbejde, som danske faglærte og lærlinge kunne udføre bedre. Vi se alt for mange tilfælde af, at virksomhederne, der efterlyser kvalificeret arbejdskraft, gerne udenlandsk arbejdskraft, men som "uden bøvl" henter ufaglært arbejdskraft fra et ikke EU-land, til opgaverne.

På samme side i Horsens Folkeblad, kan man læse om en af de andre udfordringer ved at virksomhederne "uden bøvl" kan tiltrække udenlandsk arbejdskraft. "Polak stadig i alvorlig tilstand efter arbejdsulykke" De udenlandske medarbejdere fylder alt for meget i statistikken over arbejdsulykker. Virksomhederne er slet ikke gode nok, når det gælder om at klæde de udenlandske arbejdere på til at færdes på de danske arbejdspladser. Vi har brug for at arbejdsmiljøindsatsen bliver taget ekstra alvorligt, og måske specielt de steder hvor sproget mellem medarbejderne er en udfordring. Hvis vi skal have ældre, der er friske nok til at arbejde, så kræver det, at vi igen vil investere i arbejdsmiljøindsatser, tilføre Arbejdstilsynet flere midler, og ikke som den foregående regering skære i bevillingerne til Arbejdstilsynet. Vi skal ikke have ældre som bliver trykket ud af arbejdsmarked, fordi de er blevet fysisk- og psykisk-nedslidt af et dårligt arbejdsmiljø på arbejdspladserne på grund af besparelser på indsatsen for et arbejdsmiljø, som kan give alle flere gode år, både på arbejdsmarkedet og efter et langt arbejdsliv.

Det skal være mit ønsker til det fremtidige samarbejde med den nye regering.

Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentr
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal vre registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge indeller oprette dig som bruger for at kunne stemme.

Teksten er ikke vurderet.
Medlemsforeninger
3F - Frederikshavn
3F Murerne
3F Skagerak
Blik- og Rørarbejderforbundet
Dansk El-forbund
Dansk Metal Vendsyssel
Ejendomsfunktionærerne
FOA Frederikshavn
FOA Vendsyssel
Fødevareforbundet NNF
HK
Malerforbundet
Socialpædagogerne
Teknisk Landsforbund