30. May 2020
Navigation
Forside
Medlemsforeninger
Nyheder
Socialrådgiver
Gælds Rådgivning
Bliv frivillig Rådgiver
Aktiviteter
Links
Debatforum
Fotoalbum
Kontakt LO
Søg
Kampagner
Gældsrådgivning

Læs FAGET

Voksenlærling

Voksenlærling. En ordning - to vindere

Læserbrev i Nordjyske.

Der er mangel på kvalificeret arbejdskraft på det danske arbejdsmarked, og virksomheder gentager igen og igen udfordringen.

Jeg kan i hvert fald ikke komme i tanke om et eneste møde, som jeg har deltaget i med arbejdsgiverne, hvor det ikke er blevet nævnt, når de er blevet bedt om en kort status på arbejdssituationen her i det Nordjyske. En fremskrivning viser da også, at der i 2025 vil komme til at mangle 44.000 – 70.000 faglærte.

Nu er der ikke bare en enkelt løsning på udfordringerne med at skaffe den kvalificerede arbejdskraft til de offentlige og private virksomheder, der efterlyses, men der er rigtig mange tiltag, som kan være en del af den samlede løsning på problemet.

På den ene side så har vi brug for, at flere unge får øjnene op for alle de jobmuligheder, der er for dem, hvis de vælger en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. Her ser det ud til, at vi med små skridt er på vej i den rigtige retning. For eksempel har der de seneste år inden for bygge- og anlægsvirksomhederne været en stigning i antallet af uddannelsesaftaler, så nu er der 500 flere lærlinge i gang end ved samme tid sidste år, viser de nyeste tal fra Undervisningsministeriet.

14.500 lærlinge er i gang med en erhvervsuddannelse inden for bygge- og anlægsbranchen, og det er en stigning på 3,4 procent i forhold til sidste år. Desværre viser tallene også, at der her i første halvår af 2019 er et fald i antallet af indgået uddannelsesaftaler indenfor bygge- og anlægsvirksomhederne på 6 procent færre uddannelsesaftaler end i samme periode sidste år.

Hvis vi skal holde fast i den gode udvikling med flere lærlinge, så skal virksomhederne også sikre, at der er praktikpladser til den unge, når nu interessen for en erhvervsuddannelse er til stede. Ser man på landsplan på tværs af brancher, så ser vi en lille stigning i antallet af indgåede uddannelsesaftaler med virksomhederne for eleverne på erhvervsskolerne og samtidigt, så er der markant færre unge, der ikke får en praktikplads og i stedet for henvises til skolepraktik. Tilgangen til skolepraktik er på landsplan de seneste 12 måneder faldet med 18 procent til 6.521 elever i skolepraktik.

Vi i LO Vendsyssel støtter i hvert fald op om opfordring til, at alle såvel offentlige- og private virksomheder endnu engang overvejer, om de har plads til en elev mere, som både Fagbevægelsen Hovedorganisation og som også Dansk Byggeri er ude med. Hvis der ikke er plads til en lærling i produktionen, så kan virksomheden måske tage en kontorelev.

Tømreruddannelsen, som er den største indenfor bygge og anlægsfagene, stod 675 tømrerlærlinge uden en praktikplads her før sommerferien på trods af, at der er færre, der har været ude og søge praktikplads. Det kan og skal vi gøre bedre hvis vi skal tiltrække unge til erhvervsuddannelserne.

Et andet tiltag for at få flere til at blive faglærte, er kampagnen "Voksenlærling. En ordning, to vindere". Kampagnen skal få flere voksne over 25 til at tage en faglært uddannelse. Vi har alt for mange ufaglærte og ledige faglærte, som ikke er en del af fællesskabet på arbejdspladserne, og som voksenlærling så kan vi sikre, at endnu flere af dem, der står udenfor arbejdsmarkedet kommer med, men også, at virksomhederne kan få den kvalificerede arbejdskraft, som de har brug for.

Kampagnen er en udløber af den forhenværende regeringsaftale om "kvalificeret arbejdskraft til virksomheder" fra november 2018 og målet er, at der etableres 1000 voksenlærling-aftaler frem mod juni 2020 for at skaffe virksomhederne den faglærte arbejdskraft, som de har behov for.

Voksenlærling-ordningen er til gavn for både den enkelte, der ved at gå fra ufaglært til faglært opnår større jobsikkerhed og en højere livsindkomst, og for arbejdsgiveren som beskæftiger voksenlærlingen, og er med til at sikre, at der er kvalificeret arbejdskraft til arbejdsmarkedet også i 2025.

Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentr
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal vre registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge indeller oprette dig som bruger for at kunne stemme.

Teksten er ikke vurderet.
Medlemsforeninger
3F - Frederikshavn
3F Murerne
3F Skagerak
Blik- og Rørarbejderforbundet
Dansk El-forbund
Dansk Metal Vendsyssel
Ejendomsfunktionærerne
FOA Frederikshavn
FOA Vendsyssel
Fødevareforbundet NNF
HK
Malerforbundet
Socialpædagogerne
Teknisk Landsforbund