09. December 2021
Navigation
Forside
Medlemsforeninger
Nyheder
Socialrådgiver
Økonomi - og Gældsrådgivning
Bliv frivillig Rådgiver
Aktiviteter
Links
Debatforum
Fotoalbum
Kontakt LO
Søg
Kampagner
Økonomi – og Gældsrådgivning

Læs FAGET

Voksenlærling

Stærkere sammen - i år hver for sig

1.maj 2020. Stærkere sammen, også når vi er hver for sig.

Så siger kalender 1. maj, Arbejdernes Internationale kampdag, her to måneder efter at statsminister Mette Frederiksen fulgte Sundhedsstyrelsen anbefalinger og lukkede Danmark, da Corona-virussen havde angrebet os alle. Håndtryk, krammere og kindkys blev frarådet. Kort efter blev alle offentlige og privat ansatte, der havde mulighed for det, sendt hjem. De skulle arbejde hjemmefra, hvis det var muligt. Skoler, fritids- og forenings aktiviteter lukkede. Restauranter og alle steder, hvor danskerne kunne forsamle sig blev også lukket ned.

Corona-virus ramte arbejdsmarkedet som en boksers uppercut fra en modstander vi for længst har sendt til tælling. En så ufattelig historie, at hvis det havde været en boksekamp, ville ingen andre end Kurt Thybo kunne have kommenteret og gjort den forståelig. Helt ud af det blå gik dele af vores arbejdsmarked i stå. Vi så hurtigt en stigning i nyledige, som ikke er set siden den økonomiske krise i 2008.

Regeringen og arbejdsmarkedsparterne var ellers usædvanligt hurtigt til at indgå en 3-partsaftale om en lønkompensationsordning, så virksomhederne kunne kompenseres, hvis de beholdt de ansatte og sendte den midlertidigt hjem med fuld løn.

En ordning, som er blevet genforhandlet og forlænget til juli måned for at sikre de hjemsendte medarbejder. Mere end 30.000 virksomheder har søgt om lønkompensation til mere end 150.000 medarbejder.

Antallet af nyledige er siden marts steget med næsten 47.000 personer, så der nu er ca. 178.000 ledige i Danmark. Vi hører stadigt næsten dagligt, at flere virksomheder enten varsler fyringer eller helt lukker.

Bag hvert tal i ledighedskøen gennem der sig et menneske, et familiemedlem, en forsørger, som her under Corona-krisen mister sit fundament og tilknytning til en virksomhed, et arbejdsmarked.

Et arbejdsmarked, som før Corona manglede både faglærte som ufaglærte til rigtig mange job.

Her under Corona-krisen ser vi en skævvridning i vores samfundet, for det er gruppen af faglærte, ufaglærte, indvandre og efterkommer af indvandre, som er blandt dem der rammes mest.  

Indvandre og deres efterkommer udgør kun ca. 13 procent af den samlet arbejdsstyrke, men de udgør hver fjerde nyledige som følge af Corona-krisen.

Vi står med en gruppe lønmodtager, hvor arbjdsgiverne typisk ikke gør brug af lønkompensation, så medarbejderne kan fastholde deres løn og deres arbejde.

I år er det 130 år siden, arbejder rundt om i de større byer i Danmark samlede sig 1. maj. I fælledparken i København samlede 30.000 arbejder sig, om kravet om en otte timers arbejdsdag. ” Otte timers arbejde, otte timer fritid og otte timer hvile” et fast indslag i 1. maj demonstrationerne indtil vedtagelsen i 1920.

I dag er kravene fra fagbevægelsen blandt andet at sikre rettigheder, ingen social dumping, gode arbejdsforhold, et sikkert og sundt arbejdsmiljø og et velfærdssamfund til gavn for alle danskere.

Vi har brug for, at regering nu gør noget ved den udhuling af arbejdsløshedsunderstøttelsen. Der skal rettes op efter Løkke-regeringen, så helt almindelig lønmodtager ikke skal opleve at de falder igennem det fælles sikkerhedsnet, og mister flere tusinde kroner ved at komme på arbejdsløshedsunderstøttelse.  i dagpenge.

God kampdag og god 1. maj. Stærkere sammen – i år hver for sig. Vi ses på nettet, blandt de røde faner.

Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentr
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal vre registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge indeller oprette dig som bruger for at kunne stemme.

Teksten er ikke vurderet.
Medlemsforeninger
3F - Frederikshavn
3F Murerne
3F Skagerak
Blik- og Rørarbejderforbundet
Dansk El-forbund
Dansk Metal Vendsyssel
Ejendomsfunktionærerne
FOA Frederikshavn
FOA Vendsyssel
Fødevareforbundet NNF
HK
Malerforbundet
Socialpædagogerne
Teknisk Landsforbund