09. December 2021
Navigation
Forside
Medlemsforeninger
Nyheder
Socialrådgiver
Økonomi - og Gældsrådgivning
Bliv frivillig Rådgiver
Aktiviteter
Links
Debatforum
Fotoalbum
Kontakt LO
Søg
Kampagner
Økonomi – og Gældsrådgivning

Læs FAGET

Voksenlærling

Indlæg i Faget

Lad ikke de unge blive tabt.

Vi skal have flere praktikpladser.

Sommerferien er over Danmark efter et meget specielt forår, hvor Corona satte sig grundigt på hele Verden. Rigtig mange unge er blevet færdige på skolen og står klar til at kommer videre med ungdomslivet og det videre uddannelsesforløb med alt, hvad det bringer med sig.

Der har været et meget anderledes og specielt skoleår for de unge mennesker. Oplevelserne med corona krisen vil sætte dybe spor, men det vil også skabe udvikling i de unges videre færd. Det gør det allerede.

Heldigvis er Danmark kommet langt siden regeringen med Mette Frederiksen i spidsen, i marts måned lukkede landet og sendte alle skoleelever hjem til hjemmeundervisning. Alle offentlige medarbejdere i ikke livstruende job, blev også sendt hjem og skulle arbejde hjemmefra.

Vi er forhåbentligt kommet over de værste måneder, hvor Danmark pludselig stod med en sundhedskrise, hvor vi så ledighedstal der pludselig voksede med 50.000. Modsat finanskrisen der indfandt sig i september måned i 2008. Mere end 10 år med en rekord stigning i beskæftigelse til mere end 2,9 millioner personer, blev med ét vendt på hoved da Corona virus indtog Danmark.

Alle undersøgelser peger på, at Corona-krisen og følgerne heraf vil særligt kunne mærkes af de unge som står ved starten af uddannelses- og arbejdslivet. En anden gruppe der vil mærke udviklingerne med og under Corona-krisen, er medarbejderne med de korteste uddannelser og med ringe tilknytning til arbejdsmarkedet. Nøgleordet for at følge med udviklingen i de mange nye typer job som allerede er skabt under corona krisen, vil altid være uddannelse og kompetenceudvikling.

De seneste år har vi stået med alt for mange unge, som ikke kunne komme i gang med en erhvervsuddanne fordi rigtig mange virksomheder ikke løftede sit ansvar og tilbyder praktikpladser indenfor rigtigt mange fag. De nyeste tal forud for Corona-krisen viste, at mere end 300 i Hjørring, Frederikshavn og Læsø kommuner mangler en praktikplads til en erhvervsuddannelse. Her under Corona-krisen er det gået fra værre til nærmest umulig. For at afbøde dette og for at få virksomhederne til at ansætte lærlinge og elever, viste den danske model igen sit værd. Arbejdsmarkedets parter, FH og DA indgik en 3-partsaftale til en værdi af 5,4 milliarder korner. Det betyder, at det bliver stort set gratis for virksomhederne at ansætte en lærling eller elev. Aftalen er gældende for resten af 2020.

Der er mere end nogensinde brug for at virksomhederne ansætte lærlinge og elever nu for at løfte sit ansvar. Det hjælper virksomhederne selv, den unge og hele samfundet. Vi har en fælles interesse i at vi i fællesskab lægger os i selen og får endnu flere unge i gang med en uddannelse på arbejdsmarkedets mange virksomheder.

Det er en udfordring som kommuner, virksomheder, fagforeninger, erhvervsråd, arbejdsgiverorganisationer, erhvervsskoler bør løfte sammen.

Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentr
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal vre registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge indeller oprette dig som bruger for at kunne stemme.

Teksten er ikke vurderet.
Medlemsforeninger
3F - Frederikshavn
3F Murerne
3F Skagerak
Blik- og Rørarbejderforbundet
Dansk El-forbund
Dansk Metal Vendsyssel
Ejendomsfunktionærerne
FOA Frederikshavn
FOA Vendsyssel
Fødevareforbundet NNF
HK
Malerforbundet
Socialpædagogerne
Teknisk Landsforbund