09. December 2021
Navigation
Forside
Medlemsforeninger
Nyheder
Socialrådgiver
Økonomi - og Gældsrådgivning
Bliv frivillig Rådgiver
Aktiviteter
Links
Debatforum
Fotoalbum
Kontakt LO
Søg
Kampagner
Økonomi – og Gældsrådgivning

Læs FAGET

Voksenlærling

Mobning på arbejdspladsen - er det undtagelsen?

Mobning på arbejdspladserne. Er det undtagelsens?

Som en forlængelse på vores AMR-år 2019 har Fagbevægelsens Hovedorganisation og vi i LO Vendsyssel stadig stort fokus på vores arbejdsmiljørepræsentanter. De er med til at gøre en forskel for den enkelte kollega, og løfter en vigtig opgave for fællesskabet. I LO Vendsyssel har vi lige haft AMR’erne inviteret i biograferne for at se den nye danske storfilm Undtagelsen, som er en filmatisering af Christian Jungersens meget læste og anmelderroste roman af samme navn.

Undtagelsen handler om mobning på arbejdspladsen og de negative konsekvenser, det får for arbejdsmiljøet og ikke mindst de kollegaer, som der udsættes for mobning. Det er et hårdt emne, men desværre er mobning for alt for mange mennesker ikke kun noget, som der foregår på skærmen i biografen.

Allerede da premieredatoen for filmen blev meldt ud, gik vi i FH og LO Vendsyssel ud på arbejdspladserne for at undersøge, hvor galt det faktisk stod til ude blandt kollegaerne og hvor mange, der ligesom Anne-Lise i filmen Undtagelsen bliver udsat for mobning på deres arbejdsplads.

Undersøgelsen lavet af Opinion viste, at 1 ud af 6 havde følt sig mobbet på deres arbejdspladser. Det er alt for mange mennesker, der risikerer at blive nedbrudt bare fordi, der hersker en helt syg kultur på de arbejdspladser, hvor mobning får lov til at finde sted.

Undersøgelsen viser også, at spørger man blandt de unge på 18-29-årige, så er det mere end hver femte, der har oplevet at blive mobbet. Alt tyder på, at der ikke bliver gjort nok på arbejdspladserne for at sikre et godt og sundt psykisk arbejdsmiljø, når så mange i undersøgelsen fortæller, at de har oplevet at blive mobbet.

Særligt når man er ung og ny på en arbejdsplads har man brug for vejledning og støtte for at komme ordentligt i gang med sit arbejdsliv. Der ikke brug for kollegaer og en chef, der med mobning nedbryder én psykisk.

Det er altid arbejdsgiverens ansvar, at der er et sikkert, sundt og godt arbejdsmiljø. Mobning og andre krænkelser er et udtryk for en dårlig kultur på arbejdspladsen, som vi skal væk fra. Vi skal have lederne til at gå forrest med en aktiv indsats og vise det gode eksempel, så vi kan forebygge og håndtere de store sundhedsmæssige konsekvenser, som mobning har, men det kræver, at virksomhederne og at man fra politikernes side sætter fokus på problemet.

Vi er fra Fagbevægelsen kommet med tre forslag til, hvordan man kan hjælpe med til at forebygge og håndtere mobning på arbejdspladserne.

-        Der bør indføres krav om, at ledere skal have kompetencer inden for psykisk arbejdsmiljø.

-        En ny bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø bliver klar her i efteråret. Den skal være med til at gøre reglerne tydeligere for både arbejdstager og arbejdsgiver og sige klart, hvad arbejdsgiveren skal leve op til.

-        Og så bør der etableres en arbejdsmiljørådgivningspulje, der kan hjælpe mindre offentlige og private virksomheder med at omsætte viden til konkrete forebyggende indsatser.

Selv om ansvaret helt entydigt er lederens, så skal indsatsen mod mobning på arbejdspladsen laves i fællesskab. Det er helt centralt for om, vi skal lykkes med at komme mobning til livs.

Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentr
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal vre registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge indeller oprette dig som bruger for at kunne stemme.

Teksten er ikke vurderet.
Medlemsforeninger
3F - Frederikshavn
3F Murerne
3F Skagerak
Blik- og Rørarbejderforbundet
Dansk El-forbund
Dansk Metal Vendsyssel
Ejendomsfunktionærerne
FOA Frederikshavn
FOA Vendsyssel
Fødevareforbundet NNF
HK
Malerforbundet
Socialpædagogerne
Teknisk Landsforbund